O Vodonicima III

Birdlip, Novembar 30 1942
O Vodonicima
III

Deo I – Morate da shvatite da Dijagram Centara u Čoveku i dijagram Čoveka kao 3-spratne Mašine nije jedno te isto. U svakom se pojavljuju tri odeljka: gornji, srednji i donji i oni grubo odgovaraju Glavi, Plućima i Srcu, i Stomaku sa seksualnim organima. Dijagram predstavlja, grubo Čoveka u profilu.

            Poslednji put smo govorili o 6 faza u varenju obične hrane, koja se uzima u najnižoj fabrici kao Vodonik 768, i biva transformisan  u stomaku u Vodonik 384, koji dalje prelazi u limfu i krvotok gde se transformiše u Vodonik 192 i tako dalje sukcesivnim fazama dok se ne stigne do najfinije materije ili energije u telu naime Vodonika 12 na noti Si. Ova energija, primetićete, ne može dalje da napreduje transformacijom bez počinjanja nove oktave.

            Takođe je rečeno da pošto Emocionalni Centar leži u srednjem odeljku, sva neprijatna emocionalna stanja  mogu da poremete hemijski proces transformacije koja se odvija u srednjem delu ili laboratoriji. Ako je čovek temeljno identifikovan sa svojom negativnom emocijom, deprimiran ili tužan, ili beznadežan rad Oktave Hrane može biti biti poremećen kako u uzlaznom, tako i u silaznom smislu. To jest, može doći do poremećaja i u formiranju Fa 96 i La 24, a videćete jasno da ako je formiranje Fa 96 poremećeno onda će i formiranje Sol 48 biti poremećeno a Sol 48 je prvi psihički Vodonik, pošto je to energija koja se koristi za formativno mišljenje u Intelektualnom centru. To znači da će snaga misli ili koncentracije biti poremećena.  Zapamtite da svaka ljudska aktivnost, da li misli, osećanja, pokret, zadovoljstvo, samo-ljublje, samo-zadovoljstvo, čula itd. postoji zahvaljujući odgovarajućem Vodoniku ili  Materiji-Energiji. Na primer ne možete da mislite bez zaliha Vodonika 48 ništa više nego što ne možete da vozite auto bez benzina. Niti možete da se krećete, osećate, itd. bez odgovarajuće energija-materije ili prisustva Vodonika u vama u dovoljnoj količini. Ne možete da poštujete sebe a da zatim ne postanete depresivni. Imamo usađenu ideju da telo radi na jednu energiju. Ono ustvari radi na šest energija, na različitim nivoima intenziteta i ove energije ili Vodonici od 384 do 12 su izvedeni iz različitih nivoa stvorenog Svemira kao što pokazuje Zrak Stvaranja i Tri Oktave Zračenja. Zapazite ovde da 768 nije energija u telu. Možda niste shvatali da misliti ili osećati zahteva energiju. Da bi mislio ili osećao čovek mora da ima  hranu. Čovek naravno ne može misliti biftekom, ali biftek kad se pojede postupno se transformiše u fazama i prelazi u Vodonik 48 a zatim 24 itd. i bez viših energija mišljenje ili osećanje nije moguće.

* * *

Deo II – Sada treba da razgovaramo o mestu šoka u Oktavi Hrane. Izmedju Mi 192 i Fa 96 u Oktavi Hrane na “mestu nedostajećeg polutona” neophodan je šok i on dolazi od Vazduha, koji ulazi u telo kao Vodonik 192 na noti Do. Ovo ću objasniti kasnije detaljnije. Za sada govorimo što je jednostavnije moguće o Vodonicima koji nastaju u telu. Šok koji daje vazduh koji dišemo je esencijalan za Oktavu Hrane na mestu izmedju Mi i Fa. Ako nije dovoljno dat, kao kad ljudi dišu loš vazduh, ili ne dišu pravilno zbog neke napetosti ili depresivnog stanja ili iz bilo kog razloga, onda je transformacija hrane u fazi 192 u 96 poremećena i kao rezultat toga dalje formiranje vodonika 24 i 12 je poremećeno. I ovde, opet, stanje Emocionalnog Centra dolazi do značaja jer emocije utiču na disanje kroz mišićne zidove  tankih vazdušnih cevčica u plućima. Svako bi trebalo da primeti kroz samo-posmatranje kad je disanje lako a kad teško, i šta relaksacija i tenzija u tom smislu znače. Šok vazduha znači mehanički šok.

* * *

            Ukratko ćemo govoriti o Vazduhu i Impresijma. Vazduh ili Vodonik 192 ulazeći u telo kao Do prelazi sam po sebi u Mi 48. Ovde ta oktava, Oktava Vazduha, dolazi do “mesta šoka”. Šok je potreban u ovoj fazi Oktave Vazduha da bi išla dalje. Ali ovaj šok priroda ne obezbeđuje.  Hrana Utisaka ulazi u Telo kao Do 48 i ne napreduje dalje transformacijom. Dijagram stoga predstavlja Vodonike koji prirodno nastaju u Čoveku – to jest prirodnim putem. Kao što znate u interesu prirode nije da Čovek evoluira iza određene tačke. Kad bi evoluirao on tada ne bi služio svrsi prirode. U tom dijagramu imamo sliku energija ili Vodonika koji u Čoveku nastaju prirodno. Ali iz toga možemo lako da vidimo da postoje dva mesta gde nove energije mogu biti stvorene.  Do 48 – to jest impresije dolaze u gornji odeljak tro-spratne fabrike –  mogu da idu dalje. Takođe i Oktava Vazduha, koja po sebi ide samo do faze Mi 48 može, ako dobije šok, očigledno da ide dalje. Primetićete da Do 48 i Mi 48 leže blizu jedan drugoga u ovom gornjem odeljku. Kad bi Do 48 na neki način mogao da bude aktiviran, dao bi šok, ili pojačao Mi 48 baš kao što Do 192 ili vazduh pojačava oktavu hrane na noti Mi 192 u srednjem odeljku. Aktiviranje Do 48 ili impresija je moguće ali to jedino  može biti učinjeno svesno. To jest, svesni šok mora biti dat na mestu ulazećih utisaka.  To znači da nešto mora biti stvoreno ovde što priroda nije stvorila za nas. Priroda nam je stvorila stomak sa sokovima za varenje u koje hrana Do 768 prolazi i u kojem se vari. Ali priroda nije stvorila ništa slično za Hranu Utisaka Do 48. Transformacija Do 48 u Re 24 jedino je moguća kroz svesni čin. Iz tog razloga ona se zove Prvi Svesni Šok. Za obične svrhe života ovaj šok je sasvim nepotreban. Uspavani čovek u svetu uspavanih ljudi  koji služi prirodu i svrhe Zraka Stvaranja nema potrebu da sebi da Prvi Svesni Šok. Ipak čovek je tako stvoren da ta mogućnost u njemu postoji. Postoji određeno mesto gde može da otpočne. To je mesto Prvog Svesnog Šoka, koji je čin Samo-sećanja . Ovo je vrlo zgusnuta definicija i može samo postepeno biti shvaćena. Tehnička definicija Samo-Sećanja je izražena sa dve strelice u različitim smerovima.

To znači da čovek gleda istovremeno ka spolja i ka unutra. On posmatra, recimo osobu,  i posmatra sopstvenu reakciju na tu osobu, u isto vreme. On “vidi” utiske koji dolaze od druge osobe i “vidi” svoju reakciju zajedno. Ovo povećano stanje svesti je Samo-sećanje. Ali govoriću više o Prvom Svesnom Šoku sledeći put i pokušaću da objasnim dalje šta Samo-sećanje znači. Ono što treba razumeti je da dok god šok samo-sećanja nije dat nikakvi dalji vodonici ne mogu da nastanu u Telu, i ako čovek teži za rastom Bića dodatni Vodonici moraju da nastanu u njemu.

Advertisements
This entry was posted in Maurice Nicoll. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s